A Magyar Formatervezési Tanács (www.mft.org.hu) a magyarországi formatervezés fejlesztésére irányuló kormányzati stratégia összehangolt kidolgozásáért felelős és annak végrehajtásában közreműködő — tanácsadó, illetve érdek- és véleményegyeztetésre szolgáló — testület, melynek feladatköreit, szervezetét és működését a 266/2001. (XII. 21) Kormányrendelet írja le.

Küldetése: „A Magyar Formatervezési Tanács célja, hogy a formakultúra eszközeivel hozzájárul az életminőség javításához és a nemzetgazdaság versenyképességének növeléséhez. Közös erőfeszítéssel virágzó országot szeretnénk teremteni Európa közepén, amelynek polgárai esztétikus, egészséges környezetben élnek, becsülik és ápolják hagyományaikat, tudatosan vállalják kulturális identitásukat, és vallják, hogy a jóléthez a formatervezés is jelentős mértékben hozzájárul.”

Tagjai az állami, a design és az ipari szféra jelentős képviselői, elnöke Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, az Európai Design Innovációs Kezdeményezés vezetőtestületének tagja. A MFT tagjait a nemzetgazdasági miniszter nevezi ki, 15 tagú testület megbízása három évre szól.

Feladatai:

 • a formatervezés fejlesztésére irányuló kormányzati stratégia összehangolt kidolgozása;
 • a formatervezés intézményrendszerének kiegyensúlyozott fejlesztése;
 • a hazai vállalkozások versenyképességének design-alapú növelése;
 • Moholy-Nagy László, Kozma Lajos, Breuer Marcell öröksége nyomán a magyar formatervezés hazai és nemzetközi népszerűsítése;
 • A Magyar Formatervezési Díj és a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj kezelése;
 • Nemzetközi kapcsolatok építése az ICSID és a BEDA tagjaként.

Pályázatai:

 • Magyar Formatervezési Díj A több mint 30 évre visszatekintő díjpályázatot a nemzetgazdasági miniszter hirdeti meg. A felhívás a formatervezőket és gyártókat szólítja meg azzal a céllal, hogy a hazai design kiemelkedő alkotásait elismerje, a formatervezés alkalmazását ösztönözze, és a design eszközeivel hozzájáruljon a gazdaságélénkítés folyamatához.
 • Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj – Fiatal formatervezőknek meghirdetett állami ösztöndíj keretében az alkotók lehetőséget kapnak arra, hogy innovatív szellemi programjukat megvalósítsák. Az ösztöndíj célja, hogy segítse az ösztöndíjasok szakmai fejlődését, és egyúttal a design innovációs integrációjával tovább növelje a cégek, vállalkozások versenyképességét.
 • Design Management Díj – Az MFT által alapított díj célja, hogy bemutassa, hogyan segíti a design szakszerű menedzselése egy szervezet célkitűzéseinek megvalósítását. Az elismerést olyan intézménynek vagy vállalatnak ítélik meg, amely képes arra, hogy a designt szervesen integrálja működésébe.

Szakmai programok:

 • A Design Hét Budapest rendezvénysorozatot 2004-ben indította útjára az MFT, amelynek azóta is védnöke és támogatója. Az évente megrendezésre kerülő design hetek legfontosabb célja a design értékeinek, gazdasági és társadalmi szerepének tudatosítása, a design iránti bizalom növelése és a design szereplői közötti kommunikáció erősítése. 
 • Az MFT számos hazai és nemzetközi szakmai kiállítás, konferencia, workshop, stb. - szervezője, résztvevője, támogatója.

Információ szolgáltatás:
A Magyar Formatervezési Tanács honlapján a hazai formatervezés aktuális hírei olvashatók, valamint a nemzetközi intézmények, újdonságok is megjelennek. Ugyanitt öt, rendszeresen gondozott adatbázis érhető el a szakmai és a nagyközönség számára.

Magyar Formatervezési Díj
Design Management Díj
Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj
Designintézmények Magyarországon
Designintézmények Közép-Európában

Kapcsolat:
Magyar Formatervezési Tanács Irodája
1054 Budapest, Akadémia u. 21. postacím: 1370 Budapest 5, Pf. 552
Tel: (061) 474-5560, Fax: (061) 474-5571
www.mft.org.hu

Hiba | hdc-satellite.hu

Hiba

Hibaüzenet

 • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /www/data/mft/includes/bootstrap.inc:1391) drupal_send_headers() függvényben (/www/data/mft/includes/bootstrap.inc 1239 sor).
 • PDOException: SQLSTATE[HY000]: General error: 8 attempt to write a readonly database: INSERT INTO {watchdog} (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?); Array ( [0] => 0 [1] => cron [2] => Attempting to re-run cron while it is already running. [3] => a:0:{} [4] => 4 [5] => [6] => http://www.hdc-satellite.hu/hu/magyar-formatervezesi-tanacs [7] => [8] => 127.0.0.1 [9] => 1590390424 ) dblog_watchdog() függvényben (/www/data/mft/modules/dblog/dblog.module 154 sor).
A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.

Uncaught exception thrown in shutdown function.

PDOException: SQLSTATE[HY000]: General error: 8 attempt to write a readonly database: DELETE FROM {semaphore} WHERE (value = :db_condition_placeholder_0) ; Array ( [:db_condition_placeholder_0] => 1101681605ecb6e98ba1516.38626571 ) in lock_release_all() (line 269 of /www/data/mft/includes/lock.inc).